MEGA OPRUIMING: clip-ho riempjes zonder gesp voor 1euro
op=op

Over motoriek

 

Het belang van een symmetrische ontwikkeling

of

Waarom de webshop Toys42hands heet

 
Ontwikkeling van baby's
Als een baby wordt geboren is alles nieuw en zal het steeds meer gaan leren kennen en ontdekken. Vanaf een week of 12 beginnen baby’s steeds meer interesse te krijgen voor hun omgeving en beginnen ze ook steeds meer om zich heen te voelen met hun armpen en handen. Het reiken en grijpen begint te ontwikkelen. Terwijl je baby in de box ligt, voelt hij om zich heen, botst per ongeluk ergens tegen aan wat misschien wel geluid maakt, of heel hard of juist zacht aanvoelt. Je baby kijkt ernaar en wil ontdekken wat het is.
Of net andersom. Je baby ziet iets met een felle kleur (want voorwerpen met een groot contrast zien baby’s veel beter dan bijvoorbeeld pasteltinten). De interesse is gewekt en met de armen en handen probeert hij het voorwerpen te pakken te krijgen om het verder te onderzoeken. 
 Als je baby structuren echt goed wil onderzoeken, dan stopt hij het in zijn mond. Daar zijn namelijk de meest sterke voel sensoren. Hij haalt het weer uit de mond, kijkt ernaar, voelt nog eens met de handen en stopt het nog eens terug in de mond. Een eindeloos spel, maar van essentieel belang voor de ontwikkeling en het leren herkennen (en accepteren) van structuren.
 
Voorkeurskant
Als je baby veel naar dezelfde kant kijkt, gaat hij automatisch met die kant veel meer op ontdekking uit en er wordt meer gepakt en ontdekt. Automatisch wordt er dus meer geoefend met één zijde van het lichaam en al gauw lijkt het erop dat je kind links- of rechtshandig is. Maar dat is eigenlijk niet mogelijk en ook nog niet de bedoeling. Links- of rechtshandigheid heeft te maken met de samenwerking van de linker- en rechter hersenhelft en die ontwikkeling is meestal pas rond het 5e/6de jaar daar aan toe. Voor de motorische ontwikkeling is het van essentieel belang dat zowel de linkerkant als de rechterkant van het lichaam zich even goed ontwikkelen. 
 
Als de ontwikkeling anders verloopt
Maar stel dat er om de een of andere (medische) reden minder of moeizamer bewogen wordt met een zijde van het lichaam? Door als ouder de zijde die minder gebruikt wordt extra te stimuleren (door aanraking, interessant speelgoed, slim neerleggen of hangen van het speelgoed enz.) kan er toch een hele mooie ontwikkeling van de minder actieve zijde plaatsvinden. Het vraagt een beetje extra aandacht en afhankelijk van de reden zal het resultaat heel groot of wat kleiner zijn, maar er zal bijna altijd ontwikkeling mogelijk zijn.  
 
Ontwikkeling voorkeurshand
Tot een jaar of 4 gebruiken kinderen meestal de hand die aan de kant is van de uit te voeren handeling. Als ze toch iets aan de andere kant van hun lichaam willen doen pakken ze voorwerpen vaak voor het lichaam over in de andere hand. Later leren ze middellijn van het lichaam te kruisen en hun handen aan beide kanten van het lichaam te gebruiken. Dit is een belangrijke voorwaarde voor het ontwikkelen van een voorkeurshand. Om dit te stimuleren is het zinvol om speelgoed aan te bieden waarbij beide handen gebruikt worden. Zo ontwikkelt je kind het duwen, trekken, draaien, steken, rijgen etc.  Daarnaast is het fijn als er tekenmateriaal beschikbaar is dat goed in de hand ligt en het leren sturen van de handen ondersteunt. Door te spelen met beide handen ontwikkelt er meestal rond het vijfde jaar een voorkeurshand. De andere hand krijgt dan een meer ondersteunende functie. Die is o.a. belangrijk bij het schrijven om het papier vast te houden maar bijvoorbeeld ook bij het ronddraaien van papier bij het knippen en bij het aankleden. Door veel te oefenen worden de bewegingen kleiner en preciezer, zal de pengreep steeds meer ontspannen worden en de bewegingen meer vanuit de vingers komen. Dit is van belang voor het ontwikkelen van een leesbaar handschrift. Vanaf een jaar of 8 krijgen beide handen steeds meer verschillende eigen en specifieke taken. Bijvoorbeeld bij het netjes leren eten met mes en vork, bij het sporten en bij het leren bespelen van een muziekinstrument. 
 
Kortom voor alle kinderen is het belangrijk om zich zoveel mogelijk symmetrisch te ontwikkelen om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Voor advies of vragen over de motorische ontwikkeling kun je altijd contact opnemen met een kinderfysiotherapeut, kinderoefentherapeut of kinderergotherapeut.
 
Deze tekst is geschreven in samenwerking met:
 
Kinderfysiotherapie Venray
 
Praktijk Kinderoefentherapie Cesar De Doktershoek Werkendam
 
Beweegwereld; het portaal voor alle online communicatie tussen therapeut en cliënt. Veilig, vrolijk en vertrouwdstar trash out check cart down facebook heart heart-filled instagram left mail phone pinterest plus right search twitter up youtube