Über motorische Fähigkeiten

Babyentwicklung

Kontrast und Sinneswahrnehmung für das jüngste Entwicklungsalter

Voorkeurskant

Als je baby veel naar dezelfde kant kijkt, gaat hij automatisch met die kant veel meer op ontdekking uit en er wordt meer gepakt en ontdekt. Automatisch wordt er dus meer geoefend met één zijde van het lichaam en al gauw lijkt het erop dat je kind links- of rechtshandig is. Maar dat is eigenlijk niet mogelijk en ook nog niet de bedoeling. Links- of rechtshandigheid heeft te maken met de samenwerking van de linker- en rechter hersenhelft en die ontwikkeling is meestal pas rond het 5e/6de jaar daar aan toe. Voor de motorische ontwikkeling is het van essentieel belang dat zowel de linkerkant als de rechterkant van het lichaam zich even goed ontwikkelen. 

Zweihändiges Spielmaterial für das jüngste Entwicklungsalter

Als de ontwikkeling anders verloopt

Maar stel dat er om de een of andere (medische) reden minder of moeizamer bewogen wordt met een zijde van het lichaam? Door als ouder de zijde die minder gebruikt wordt extra te stimuleren (door aanraking, interessant speelgoed, slim neerleggen of hangen van het speelgoed enz.) kan er toch een hele mooie ontwikkeling van de minder actieve zijde plaatsvinden. Het vraagt een beetje extra aandacht en afhankelijk van de reden zal het resultaat heel groot of wat kleiner zijn, maar er zal bijna altijd ontwikkeling mogelijk zijn.

Entwicklung der bevorzugten Hand, ab 4 Jahren

Vanaf 8 jaar

Vanaf een jaar of 8 krijgen beide handen steeds meer verschillende eigen en specifieke taken. Bijvoorbeeld bij het netjes leren eten met mes en vork, bij het sporten en bij het leren bespelen van een muziekinstrument. Kortom voor alle kinderen is het belangrijk om zich zoveel mogelijk symmetrisch te ontwikkelen om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Voor advies of vragen over de motorische ontwikkeling kun je altijd contact opnemen met een kinderfysiotherapeut, kinderoefentherapeut of kinderergotherapeut.

Deze tekst is geschreven in samenwerking met:

Kinderfysiotherapie VenrayPraktijk en Beweegwereld; het portaal voor alle online communicatie tussen therapeut en cliënt.

Beidhändiges Spielen zur Entwicklung der bevorzugten Hand