Iedereen die graag weet waar hij of zij aan toe is, kan gebruik maken van een lavaloper.

19 Jun, 2018 5

Wat:

Lavalopers zijn er in verschillende vormen en kleuren. Ze zijn gemaakt van plastic en meestal gevuld met verschillende kleuren vloeistof zoals water en olie-achtige contrasten.
In een lavaloper loopt het effect van boven naar beneden of andersom.
Er zijn lavalopers met bubbels, met druppels en met een vloeibaar effect.

Lavalopers zijn in de eerste plaats bedoeld als speelgoed, maar zelf ken ik meerdere manieren om ze ook in te zetten in mijn dagelijks leven, zie ‘Hoe’.

Wanneer:

Als tijd voor iemand te onduidelijk is. Een lavaloper loopt altijd op dezelfde snelheid, dat kun je van mensen niet zeggen. ‘’Even wachten’’ is onduidelijk; wachten tot de lavaloper klaar is, is al een stuk duidelijker!
Je kunt de lavaloper gebruiken als je ergens op moet wachten dus.
Of als je wilt focussen op één ding in een drukke ruimte.
Of bij mediteren.
Tijdens het gebruiken van de lavalopers, kom je op allemaal creatieve manieren om ze in te zetten. Het is leuk om een loper bij het tandenpoetsen te gebruiken om de tijd te visualiseren.

Ik heb zelf een idee bedacht waarbij de lavaloper in de medische wereld kan worden gebruikt bij bloeddrukmeten, bloedprikken en onderzoeken met de ademhaling. Voor kinderen en mensen met een beperking of die angstig zijn. Een lavaloper is concreet, visueel, afleidend, makkelijk mee te nemen in een dokterstas, duurzaam en rustgevend.

Wie:

Iedereen die graag weet waar hij of zij aan toe is, kan gebruik maken van een lavaloper. Het staat cool, het is interessant en fascinerend.

Ik denk dat er bij het kiezen van een lavaloper maar een paar punten van belang zijn: welke kleur spreekt je aan, en welke tijdsduur heeft een loper.
Kinderen die een zeer korte aandachtsspanne hebben kunnen beter beginnen met een snellere loper. Eigenlijk zijn ze allemaal leuk.
Ik heb zelf autisme en daardoor vind ik de loper die omgekeerd loopt (naar boven) minder leuk want daarvan krijg ik kriebels in mijn buik, hij klopt niet!

Hoe:

Ik gebruik de lavalopers bij overgangsmomenten, dus van de ene activiteit naar de andere, als je even moet wachten op de begeleiding. Of om tot rust te komen als ik gespannen ben. Even alleen maar kijken naar de loper. Ik doet dat dan bijvoorbeeld 3x. Waarbij ik let op mijn in- en uitademen.
Bij mindfulness oefeningen gebruik ik deze lopers niet, maar wel sinds kort een andere van Toys42Hands, die komt in een latere review.

Ik heb een kleine lavaloper aan een sleutelhanger, die is handig in een wachtrij of in de auto of in de bus als afleiding en om op te focussen als het bijvoorbeeld heel druk is. De kleine loper is wel sneller klaar dan de grotere versie maar hij is even effectief en stevig.

Toys42hands