Find Monty! Zelden zo enthousiast over een spel!

30 Nov, 2015 7

Zelden ben ik zo enthousiast geworden over een spel.

Find Monty is een spel dat echt ALLES in zich heeft.

Ja, het bevordert het geheugen, en het gebruik van taalbegrippen, en de ontwikkeling van de cognitieve functie Ruimtelijke Relaties.

Maar het meest fantastische aan dit spel is de ongekende variatie mogelijkheden die het biedt. Het kan onafhankelijk van gesproken taal en zelfs soort taal gebruikt worden.
Het materiaal is stevig en de kleuren spreken aan.

De mogelijkheden om Monty aan te passen aan het niveau van het kind zijn ongekend.

In de meest simpele variant kun je als begeleider een kaart pakken en het kind bouwt na.
Je kunt steeds om beurten een kaart pakken en na te bouwen, het kan in spelvorm met een winnaar, (waarbij je het maximaal aantal te winnen kaartjes kunt verhogen).
Je kunt spelen met een dobbelsteen en ook hier zijn de variatie mogelijkheden ongekend.
Zelfs volwassenen kunnen Monty spelen! Je mag alleen taal gebruiken om de afbeelding te omschrijven die een ander dan moet bouwen.
Links, rechts, boven onder, voor, achter, tussen, midden alles komt voorbij!
Al deze begrippen zijn niet alleen belangrijk voor de taal ontwikkeling maar ook zo ontzettend belangrijk voor het rekenen.
De leeftijdsindicatie is vanaf 4 jaar, maar heb je een slimme peuter dan zijn er genoeg variaties te bedenken zonder dat je afbreuk doet aan het spel.

beleduc-find-montya

 

Ook motorisch heeft Monty ongekende mogelijkheden

In de meest simpele vorm kan je kind alle tijd krijgen om de afbeelding na te maken. Wil je meer uitdaging dan koppel je het begrip “tijd” aan het bouwen (volgens de regels krijg je de tijd om te kijken naar het voorbeeld tot de ander klaar is met twee maal de zin: “waar is Monty, waar is Monty” of je gebruikt je eigen fantasie en speelt met het begrip tijd en gebruikt eventueel een zandloper).
Oh ja, het spel zelf… ik zou bijna vergeten Monty te beschrijven omdat ik maar blijf nadenken welke variaties ik nog meer zou kunnen toepassen en vooral welke kinderen ik hier mee kan helpen.

Het spel zelf

Monty is een poes, die zich opgejaagd voelt door de hond en zich kan verstoppen in het bed, onder het bed, er achter, op of naast.
Behalve Monty heb je een mooi houten vloerkleed en een schitterend groen bed met daarin een rode deken en een heerlijk blauw kussen. Er zijn 34 foto kaarten die nagebouwd kunnen worden.
Find Monty is een echte aanrader voor iedereen die kinderen wil helpen met hun ontwikkeling!

De grootste uitdaging is niet het spel zelf, maar ben jij instaat Monty aan te passen aan het niveau van het kind?

Toys42hands