5 grove motoriek activiteiten voor kleine ruimtes

30 May, 2023 2

Deel de kennis en wees creatief!

Docenten hebben op school vaak een kleine ruimte ter beschikking om aan grove motorische vaardigheden te werken. Hiervoor zijn creatieve ideeën nodig om leerlingen in beweging te krijgen zonder de voordelen van een grote gymzaal of buitenruimte. Gelukkig zijn er verschillende activiteiten te bedenken die kinderen kunnen helpen bij het ontwikkelen van hun grove motoriek, zelfs in beperkte ruimtes. In deze blog wil ik enkele van deze ideeën met je delen, en ik zal ook verwijzen naar handige kinderyoga-artikelen die je kunt gebruiken om de activiteiten nog leuker te maken.
Heb je zelf een activiteit die super bij de kinderen in smaak valt? Deel hem dan met ons. Aanvullingen zijn altijd welkom

1. Balansspel met yogadobbelstenen

Een balansspel is een geweldige activiteit om de stabiliteit en coördinatie van kinderen te verbeteren. Met behulp van de yogadobbelstenen kun je een leuke twist toevoegen aan het spel. Laat de kinderen rollen met de dobbelstenen en de poses uitvoeren die ze te zien krijgen. Dit helpt niet alleen bij het ontwikkelen van grove motoriek, maar ook bij het bevorderen van mindfulness en concentratie.

2. Yogaverhalen met de kinderyoga-avonturenbox

De Kinderyoga Avonturen Box is een geweldig hulpmiddel om kinderen te betrekken bij yoga-activiteiten in kleine ruimtes. Deze box bevat kaarten met illustraties en instructies voor verschillende yogaposes. Je kunt de kaarten gebruiken om samen met de kinderen yogaverhalen te creëren. Laat ze de poses nadoen terwijl je het verhaal vertelt. Dit helpt niet alleen bij het ontwikkelen van grove motoriek, maar stimuleert ook de verbeeldingskracht en creativiteit van de kinderen.

3. Yoga-memoryspel

Een ander leuk en educatief spel is het “Toys42Hands Memory Yoga” spel. Dit geheugenspel is speciaal ontworpen om kinderen te helpen bij het leren en herkennen van verschillende yogaposes. Het spel bestaat uit kaarten met afbeeldingen van poses die de kinderen moeten matchen. Dit spel kan gespeeld worden in kleine groepen of zelfs individueel, en het bevordert niet alleen de grove motoriek, maar ook het geheugen en de cognitieve vaardigheden.

4. Doekjes dansfeestje

Een energieke en leuke activiteit voor kinderen in kleine ruimtes is het doekjes-dansfeestje. Maak een afspeellijst met vrolijke muziek en laat de kinderen verschillende yogaposes uitvoeren op het ritme van de muziek. Met de gooidoekjes kunnen de bewegingen groter gemaakt worden, zonder dat er tegen elkaar of meubilair gestoten wordt. In elk hand een doekje en draaien met de armen en schouders. Dit feestelijke en beweeglijke spel zal de grove motoriek en het ritmegevoel bevorderen, wat voor het lezen belangrijk is.

5. Tafelactiviteit met zitbal

De confettibal is met zijn 40 cm doorsnee klein, ideaal om voor kinderen op te kunnen zitten. Zo wordt elk spel aan tafel ook een evenwichtsstimulatie. Kies een bepaald spel of hoek waar de bal of meerdere ballen in combinatie met een vast afgesproken activiteit gebruikt mag worden. Denk bijvoorbeeld aan kleien met MadMattr-klei. Vrij spelen is ideaal om te combineren.

Conclusie

Zo’n activiteit op kleine ruimte kan “springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan” op het schoolplein of in de gymzaal niet vervangen. Maar het is zeker aan te raden als aanvulling en tijdens lange dagen om ook tussendoor kleine beweegmomenten in de schooldag in te bouwen. Regelmatig toegepast kan het ook helpen om de dag te structureren.

Toys42hands